Како да напишете добар семинарски рад?

Семинарски рад је самостално дело студента/ученика у којем се под стручним вођством професора/ментора обрађује  тема која може бити задна или самостално одабрана. Рад који пишете не мора бити научно откриће, може бити примена одређене теорије или да буде резултат критичке анализе прочитаног текста/ова.

Циљ писања оваквог рада јесте заправо савладавање академског писања и излагања теме, са исправним навођењем извора које сте користили.

 1. Када одаберете или добијете одређену тему ваш професор/ментор би требало да вас упути на литературу коју ћете користитити, тачније коју ћете прочитати како бисте се што квалитетније информисали о теми.
 2. Када пронађете и ишчитате литературу правите „скицу“ рада- то је више прелиминарни садржај вашег будућег рада (наслови, поднаслови…) који носите професору на сагласност или евентуалне корекције структуре.
 3. Када професор да сугестије/одобри садржај/структуру наслова-целина, крећете са писањем,

Структура рада је следећа:

 • Насловна страна- је тачно одређене структуре
 • Садржај – нема редни број поглавља
 • Увод- може да има редни број поглавља и у њему објашњавате зашто се бавите одређеном темом и како намеравате да је истражите
 • Разрада ( целине и поднаслови, максимално 20 страница текста) –важно је да буду градирани смислено и по важности
 • Закључак- може да има редни број поглавља – у њему наводите до којих сте закључака дошли и дајете свој коментар закључака које сте извели
 • Прилози- обрасци упитника које сте користили, изводи докумената од значаја…
 • Литература (књиге, уџбеници, чланци, сајтови…)

Правила за писање су захтевнија целина. Могу изгледати у први мах као сувишно ситничарење али се недајте заварати. Желите ли да пишете семинарски или не? Избор је на Вама, као и за све у животу, желите ли да урадите започето или да тражите изговоре како започето небисте  урадили?

Када прочитате смернице изгледаће сложено, међутим ако радите поступно, што јесте једна од одлика озбиљног приступа раду, није превише тешко. Између осталог многи су ово прошли пре вас, што доказује да можете и ви. Када израдите свој први рад, осетићете задовољство постигнутим резултатом.

Извори: Банђур, В. (Mетодологија истраживања у образовно-васпитном раду- – практикум), УФ 2003.; http://uts.edu.rs/; Wikipedija; http://milepavlic.blogspot.rs/2013/04/kako-napisati-seminarski-rad.html

Прочитати прилоге:

 • За оне који храбро желе знањем да се пробијају кроз живот ево неких правила
 • Упутство и шаблон за матурски рад:

http://www.microsoft.co.yu/download/obrazovanje/pil/skole/obrasci/sablonzamaturskirad.

Да ли и у којој мери сматрате информације у тексту и прилозима корисним?

Sablon_za_maturski_rad

Uputstvo_za_maturski_rad

За оне који храбро желе знањем да се пробијају кроз живот ево неких смерница

 

Објављено од стране

Maja

Дипломирани педагог и професор разредне наставе

3 мишљења на „Како да напишете добар семинарски рад?“

 1. Мислим да је професор Микица задовољан мојим семинарским радом, јавно ме је похвалио пред одељењем,захваљујући вашем чланку.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.